TURIZAM

Turistička zajednica Novi Marof

O TURISTIČKOJ ZAJEDNICI GRADA NOVOG MAROFA

Grad je već dugi niz godina poduzimao određene aktivnosti kako bi se na području Grada osnovala Turistička zajednica, radilo se i na osnivanu Zajedničke turističke zajednice južnog dijela Varaždinske županije, međutim do osnivanja gradske, a niti zajedničke turističke zajednice nije došlo iz razloga, što na cijelom tom području niti jedno mjesto nije imalo status turističkog mjesta.

Konačno je Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o proglašenju i razvrstavanju turističkih mjesta u razrede, kojeg je ministar turizma donio krajem 2007. godine, Grad Novi Marof proglašen turističkim mjestom, čime je stvorena osnovna pretpostavka da se počne s pripremama za osnivanje Turističke zajednice Grada Novog Marofa.

Osnivanje gradske turističke organizacije i ovo područje ulazi u sustav turističkih zajednica s ciljem stavljanja u funkciju svih turističkih potencijala kojima obiluje novomarofski kraj, te bržeg razvoja turizma i svih ostalih s turizmom vezanih djelatnosti koje će se uključiti u turističku ponudu Grada Novog Marofa i šireg okruženja.
Pravnu osobnost Turistička zajednica Grada Novog Marofa stekla je 09. veljače 2009. godine upisom u Upisnik Turističkih zajednica.

Predsjednik Turističke zajednice: gradonačelnik Siniša Jenkač

Kontakt podaci:

Turistička zajednica Grada Novog Marofa
Antuna Mihanovića 3
(Kulturni centar “Ivan Rabuzin)
42220 Novi Marof
Tel: 042 205 212
Fax: 042 611 447
e-mail: tz.novimarof@gmail.com
web: www.tz-novi-marof.hr

MB: 2484633
OIB: 43160525483
Žiroračun: 2360000-1102073125

GLAVNI TURISTIČKI SADRŽAJI

PLANINARSKO NASELJE GREBENGRAD

Podno utvrde Grebengrad smješteno je planinarsko naselje Grebengrad sastavljeno od planinarskog doma koji je izgrađen 1986. godine i nedavno obnovljen (nudi renoviranu kuhinju, wc te tridesetak ležajeva), te od tri stare etno kuće koje su u postupku obnove. Po završetku obnavljanja trebale bi izgledati onako kako su izgledale seoske kuće početkom prošlog stoljeća. 2008. godine je na jednoj od tih kućica renoviran krov te je prekriven slamom.

Plan je da se uskoro u dvije od tih kućica postavi etno zbirka s ciljem prezentacije narodnog života i običaja ovog kraja od prije stotinjak godina, a u trećoj bi se kućici tj. objektu nudila tradicijska jela, održavale kreativne radionice i ostalo što bi bilo zanimljivo posjetiteljima.

UTVRDA PAKA

Utvrda Paka sagrađena u 13. stoljeću, smještena je na strmom brdu visokom 310 m. Sam objekt je po izgledu nepravilni šesterokut s površinom nešto većom od 200 kvadratnih metara u kojem je boravila manja posada koja je branila utvrdu od neprijatelja, a u kojem su se nalazili i radionice i spremišta.

Istraživanja utvrde još su uvijek u tijeku, a tijekom prijašnjih godina istraživanja pronađeni su brojni predmeti – kuka za napinjanje samostrela, vrhovi strelica raznih tipova, potkove, gotički ključevi i lokoti, kameni brus i stariji tipovi noževa, kasnosrednjovjekovni lonci, dijelovi vojničke opreme te brončani buzdovan koji je najvjerojatnije pripadao zapovjedniku utvrde te je bio više statusni simbol nego oružje.

LOKALITET GRADIŠĆE KOD ZASEOKA MATUŠINI

Budući da u podnožju brda protječe rijeka Lonja, arheolozi su ovo nalazište i prozvali Lonja. Ovo je nalazište iz bakrenog doba staro oko 5000 godina, otkriveno prije sedam godina, čija su istraživanja u tijeku. Na lokalitetu dominiraju dva vrha 266 i 286 metara, a pretpostavlja se da se na zapadnom izduženom platou  nalazio središnji dio naselja sa zidanim objektima koji je bio i najbolje branjen.

LUŽEC

Nekoliko mještana obližnjeg sela Oštrice u okviru ekološke udruge „Lužec“ prije nekoliko godina počela je uređivati kutak okružen idiličnim zelenilom i šumama kako bi ga učinili pristupačnim svima željnima mira – svojevrsnim parkom prirode.

Djelatnost udruge „Lužec“ je, između ostalog, zaštita i očuvanje prirodnog okoliša, promicanje i zaštita krajobraza, razvijanje ekološke svijesti i promicanje zdravog načina življenja. Skretanje za ovaj kutak mira je 70 m desno od župne Crkve Sv. Fabijana i Sv. Sebastijana.

Područje obiluje izvorima pitke vode, jezercima i izgrađenim šetnicama. U obližnjoj šumi se nalazi i uređena biciklistička staza za sve željne adrenalinske brdske vožnje. Za sve posjetitelje Lužeca na raspolaganju je velika krušna peć i roštilj, posuđe i razne mirodije i začini. 2008. je godine ovdje bila održana međunarodna kolonija drvorezbara čiji su radovi također izloženi na ovome području, a u lipnju 2009. ovdje je održano i prvenstvo Hrvatske u orijentacijskom trčanju na srednje staze.

U akciji „Zeleni cvijet“ kojom se biraju najljepše uređeni gradovi i mjesta, a između ostalog i turistička ponuda ili zanimljivost koja doprinosi obogaćivanju turističke ponude grada, za 2009. godinu Lužec osvojio prvo mjesto u Varaždinskoj županiji te je time kandidiran Hrvatskoj turističkoj zajednici.

BICIKLISTIČKA STAZA NA IZLETIŠTU LUŽEC

LUŽEC SPORT BK MARATON XC (8)

Staza je detaljno isplanirana te uređena duljine 6400 metara i svojom duljinom ulazi u XCO kategoriju, sa visinskom razlikom od 300 metara. Sastoji se od 1300 metara makadama na početku, a sve ostalo su novo probijene stazice, te dijelom šumski putovi. Staza je cijelom svojom rutom označena bijelim strelicama na drveću (lijevo, desno ili ravno), te bijelim točkama (“na dobrom ste putu”). Svaki dio ima i svoje ime.

“Tunel” je spust pred kraj staze – kad se šuma zazeleni ima se osjećaj da se ulazi u tunel. “Izohipsa” je oko 150 metara duga dionica staze prije “Tunela” i ide strmim dijelom šume oko strme padine. Od tuda i naziv. Oko 500 m prije “Izohipse” nalazi se dio zvani “Bob”. Staza je prvenstveno natjecateljskog tipa, te je relativno teška za odvoziti, nepredvidljiva je i može biti opasna ako se ide oštro na nju. Ipak, laganom vožnjom te ponekim silaskom s bicikla, savladiva je i biciklističkim početnicima i rekreativcima, te se pretvara u rekreativnu stazu vrhunskog doživljaja.

Počela se raditi i kraća staza dužine 2 km za mlađe bicikliste. Staza se većinom kreće rubovima samog izletišta. Od toga je 1 km makadama i 1 km šume, u kojoj će se vježbati brzina i tehnika.

GOLI BREG I KRSOICA

Nedaleko od Lužeca stanovnici Gornjeg Presečna u svojem selu također su uredili jedan brežuljak i nazvali ga „Goli breg“. U tome kutku prirode, uz kapelicu i mjesno groblje, stanovnici su napravili šetnicu, postavili klupice i zasadili cvijeće. Svatko je od kuće donio neko staro oruđe tako da je prostor upotpunjen plugima, starim peglama i sl.

Na drugom dijelu Presečna nedavno je također na sličan način uređeno još jedno mjesto, tzv. Krsoica. Ovdje su mještani podigli novu kapelicu, također postavili šetnicu, cvijeće te napravili svojevrstan trg. Moglo bi se slobodno reći da se na ovaj način, uređujući svoja mjesta, stanovnici natječu tko će ljepše, bogatije i zanimljivije urediti svoje selo.

IZLETIŠTE TOPLIČICA

U mjestu Topličica nalazi se kupalište „Topličica“ koje nudi dva velika bazena s toboganima, dječji zabavni park, dva zemljana i jedan asfaltirani teniski teren, dva stola za stolni tenis, ugostiteljski objekt s ponudom pića i hrane te veliki parking. U neposrednoj blizini se nalazi i nekoliko ribnjaka za uzgoj riba.

KARTING STAZA RAUŠ

Staza “Rauš” u funkciji je već nekoliko godina, smještena je na izlazu s autoputa Novi Marof, u mjestu Možđenec. Prvenstveno je namijenjena za supermoto motocikle i karting, ali je pogodna i za vožnju sportskim motociklima. Uz stazu je otvoren i restoran koji nudi okrepu uz piće i hranu. Svakog se vikenda ovdje održavaju razna natjecanja i događanja.

BELSKI DOL

Mjesto Bela, osim po dvorcima Bela I i Bela II te Pusta Bela, poznato je i po izvoru vrlo cijenjene vode koja je odlična za piće i po koju dolaze stanovnici kako bližih tako i daljnjih mjesta i gradova. Ovaj je kraj također nadaleko poznati i po ribogojilištu u kojem se uzgajaju pastrve.

DOLINA RIJEKE BEDNJE

Dolina rijeke Bednje, koja protječe kroz Novi Marof, pogodna je i atraktivna lokacija za ribolov, a time i za obiteljska druženja, šetnje i opuštanje posebno na rukavcima rijeke Bednje zvanim Maltarov i Cindorijev kut gdje je izgrađena Ribička kuća.

SPOMEN OBILJEŽJE U KAMENOJ GORICI

Ovo je obilježje podignuto za sjećanje na pogibiju petorice europskih promatrača 07.01.1992. godine koji su bili u Hrvatskoj mirovnoj misiji, a čiji je helikopter srušio zrakoplov srpske vojske. Nekoliko dana nakon toga počelo je priznavanje RH kao neovisne države. Svake se godine na taj datum na ovome mjestu polažu vijenci, te se služi sveta misa u crkvi Kraljice Svete Krunice u Podrutama.

SPOMENIK ŽRTVAMA PORAĆA I KRIŽNOG PUTA NA KIPIŠĆU

Na Kipišću u Možđencu nalazi se ovaj spomenik napravljen u spomen žrtvama komunističkog zločina. Na njemu su uklesane riječi: „Hrvatskim mučenicima, žrtvama komunističkih zločina 1945. godine i svim poginulim za slobodu domovine Hrvatske koji će u Gospodinu uskrsnuti. Grad Novi Marof, 2009.“ Poznato je da se uz cestu Možđenec-Sudovec nalazi nekoliko masovnih grobnica u kojima su ostaci hrvatskih domoljuba stradalih nakon 2. svjetskog rata. U blizini ovog mjesta također se nalaze i ostaci stare rimske ceste.