Crkva Svetog Vida i Jurja u Madžarevu

Madžarevska župa s crkvom svetog Stjepana u prošlosti se prvi puta spominje u Popisu župa Zagrebačke biskupije nastalom iz pera Ivana arhiđakona goričkog, još 1334. godine. Prema popisu župa iz 1501. godine u Madžarevu se nalazila Župa sv. Vida.

Mađarevo (3)

Iako su postojali i raniji sakralni objekti u kojima se održavalo bogoslužje, današnja župna crkva novijeg je datuma. Za župnikovanja Ivana Horvatha započela je, 20. travnja 1823. godine, izgradnja nove župne crkve u Madžarevu. Projekt je zaživio zahvaljujući darežljivosti novomarofske vlastelinske obitelji grofova Erdödy, a novi Hram službe Božje podizao se u čast svetog Vida, Modesta i Kresencija. Jabuka s križem postavljena je na toranj novog objekta 20. ožujka 1824. godine, a crkva je svečano blagosolovljena posljednje nedjelje mjeseca listopada iste godine. Darežljivošću grofa Jurja Erdödya crkva je dobila oltar sv. Jurja, koji je bio njegov nebeski zaštitnik, a dozvolom zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca postao je i novi patron crkve.

Mađarevo (2)Madžarevska župna crkva svetog Vida i Jurja obnavljana je 1867. godine od strane Karla i Julije Erdödy, a dvadesetak godina kasnije, za Rudolfa i Lujze Erdödy, crkva je dobila dvije ispovjedaonice i dva oltara. Posljednji sanacijski zahvati na objektu odvijali su se 1967. i 1968. godine te prije nekoliko godina.

 

 

 

 

(Lit. Zbornik “Madžarevo 1334.-1995., 1845.-1995.”, Novi Marof 1995., fra Tuba Zdravko, Povijest župe Mađarevo)